Welke auto’s worden het meest gestolen

Nu de COVID-19 pandemie de toeleveringsketens wereldwijd flink heeft verstoort, stijgen ook de prijzen van nieuwe en gebruikte auto’s. En dat geldt ook voor de diefstallen ervan. Als je naar de toppers van de meest gestolen auto’s van Nederland kijkt, dan zul je zien dat de Volkswagen Golf en Polo op de eerste twee plaatsen staan, gevolgd door de Fiat 500 op de derde plaats.

De lijst wordt gedomineerd door premium SUV’s

Wat opvalt is dat de lijst met gestolen voertuigen flink door premium SUV’s gedomineerd wordt. Denk hierbij onder meer aan prestigieuze modellen zoals de BMW 3 Serie, Toyota RAV4 en C-HR, Mazda CX-5,  Renault Mégane en Nissan Qashqai.

En volgens dezelfde statistieken zijn dit enkele automodellen die het minst gestolen worden: de Suzuki SX4, Hyundai i20, Kia Cee’d, Mitsubishi Outlander, Nissan Note en Hyundai Kona.

Kenmerken gestolen auto’s

Dat je auto gestolen wordt, is absoluut de ergste nachtmerrie van elke eigenaar. Maar is dit altijd een kwestie van gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn? Een recent onderzoek heeft onthuld dat de meest gestolen auto’s, die het populairst bij dieven zijn, allemaal iets gemeen hebben.

Doelwit van de moderne ‘keyless-entry’ methode

Deze vaak wat duurdere automodellen worden ondanks hun verhoogde beveiliging namelijk een gemakkelijker doelwit dankzij hacking zoals via de moderne ‘keyless-entry’ methode. Het gaat in dit geval om twee dieven, eentje in de buurt van de luxe auto en de andere in het bereik van de sleutelloze afstandsbediening. Deze zullen dan met behulp van een goedkope tool het signaal van de afstandsbediening van de auto versterken en deze vervolgens van de eerste dief naar degene die in de buurt van het voertuig staat verzenden. Het hoeft maar een paar seconden te duren om het signaal van de sleutelloze afstandsbediening op te vangen. En daarna heel vlot weg zijn met de auto. 

Auto’s en onderdelen verdwijnen vaak naar andere landen

Deze duurdere auto’s zijn altijd al een target voor criminelen geweest. Ze maken daarbij misbruik van de grote vraag naar deze begeerlijke auto’s in andere delen van Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Er worden daardoor regelmatig zeecontainers vol met gestolen voertuigen in havens onderschept. Als gevolg van de pandemie is de wereldwijde vraag naar auto-onderdelen ook behoorlijk gegroeid. Gestolen voertuigen kunnen om deze reden ook geheel gestript worden, om zo hun dure onderdelen door te verkopen. Het gaat hier trouwens vaak om auto’s van 4 jaar oud. Bovendien resulteerde het gebrek aan onderdelen voor de productie van nieuwe auto’s in een sterkere stijging in de verkoop van tweedehands auto’s. Waardoor het een veel lucratieve onderneming voor autodieven werd om het tekort aan onderdelen op te vullen.

Hoe je tegen autodiefstal te beschermen

Of jouw auto nu wel of niet op de lijst staat, je kunt het stelen van jouw voertuig altijd moeilijker maken bijvoorbeeld door te investeren in een stuurslot. Het is raadzaam om jouw keyless entry afstandsbediening altijd goed verborgen te houden wanneer je op pad bent. En er verder voor te zorgen dat je iedereen in de gaten houdt die zich in jouw buurt bevindt of opvallend naar je auto loert. En laat je autosleutels thuis of elders niet in het zicht of in de buurt van ramen en deuren liggen waar de dieven ze simpel kunnen zien.

Laat zo’n afstandsbediening ook absoluut niet in de auto achter. Want hoewel de startknop een leuke functie is, maken ze het voor dieven gemakkelijker dan ooit om met je auto aan de haal te gaan. Het is maar dat je het weet.