Welke auto’s hebben een hoge instap

Er zijn veel redenen op te noemen om een auto aan te schaffen waar jij gemakkelijk in en uit kunt stappen. Het maakt hierbij niet uit of jij nu een ouder bent die regelmatig jonge kinderen moet in- en uitladen, of dat je langer dan 1,80 meter bent of wellicht rugklachten of een handicap hebt of gewoon een dagje ouder wordt. Als jij het ook zat bent om diep door je knieën te gaan om je een plaats in de auto te verwerven, dan zijn er voldoende automodellen die het een stuk makkelijker maken om in en uit te stappen.

Wat maakt een auto gemakkelijk toegankelijk?

De belangrijkste kenmerken die een auto gemakkelijk toegankelijk maken, zijn een lage instapdrempel, een grote deuropening, stoelen die net onder de heuphoogte zitten en wellicht zelfs een goed geplaatste handgreep. In hoogte verstelbare autostoelen bieden ook een groot voordeel.

Een geschikt ‘heuppunt’

Een geschikt ‘heuppunt’ is de belangrijkste focus van de hedendaagse auto ontwerpers om aan de behoeften van een makkelijke instap te voldoen. Het heuppunt is de hoogte van de heup vanaf de grond wanneer jij zit. Voertuigen met een te hoog of laag heuppunt zijn moeilijker in of uit te stappen. Dit zeker in vergelijking met auto’s met een heuphoogte die vergelijkbaar is met de normale stahoogte van de heup van een autopassagier.

Een hogere rijpositie

SUV’s en MPV’s hebben meestal het beste heuppunt, aangezien ze iets hoger van de grond gepositioneerd zijn. Deze middelgrote of kleine cross-overs zijn om deze reden zeer geschikt voor het gemakkelijker in- en uitstappen. Ze bieden trouwens ook een hogere rijpositie en daardoor een beter zicht op de weg dan de standaard personenauto’s.

Voorbeelden van SUV’s

Enkele voorbeelden van SUV’s zijn: Audi Q5, Peugeot 3008, Dacia Duster, Volkswagen Taigo en T Cross of zijn Spaanse Seat Ateca broertje.

Maar sommige sedans en andere kleinere auto’s kunnen bij het in- en uitstappen ook een prima toegang bieden. Als het echter om de instaphoogte van een auto gaat, dan is er toch nog wel een groot verschil te merken.

De verschillende instaphoogtes

De instap, ofwel de afstand van de straat tot aan de zitting van de voorstoel, is bij een standaard auto ongeveer 50 centimeter. Bij een auto met hoge instap is dit ongeveer 60 centimeter. De ideale instaphoogte, die veelal bij SUV’s en MPV’s te vinden is, bedraagt ongeveer 70 centimeter. De nog hogere terreinauto’s heeft een 80 centimeter instaphoogte en hier moet je dus vaak inklauteren. 

Voorbeelden van MPV’s met gemakkelijke instap

Niet iedereen kan zich een dure SUV veroorloven, maar gelukkig zijn er voldoende compacte automodellen (MPV’s) die over een gemakkelijke instap beschikken. Denk bijvoorbeeld maar aan de Hyundai Bayon, Kia Stonic en Dacia Sandero Stepway.

Kortom, kies het juiste model auto

Wanneer je aan een aantal potentiële kopers van nieuwe auto’s vraagt wat ze graag willen, dan zullen de wensen van een ‘hoge instap’ en ‘hoge rijpositie’ ongetwijfeld naar voren komen. Want door het juiste model auto te kiezen zal het in- en uitstappen namelijk niet meer ongemakkelijk zijn. Zo wordt ook een betere rijervaring gegarandeerd. Dat is heel fijn, want autorijden zou een prettige ervaring moeten zijn! En dit staat los van het feit of je auto uitspreekt als auto of oto