Wat is een geschikte laadpaal voor mij auto?

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat er steeds meer een meer elektrische auto’s op de weg rijden. Niet gek, want vele autofabrikanten hebben al aangegeven zich alleen nog maar te focussen op elektrisch aangedreven auto’s. Op het moment dat het aanbod elektrische auto’s groeit, groeit ook het aanbod van laadvoorzieningen mee. De keuze voor een laadpaal is daarom lang niet meer zo eenvoudig als dat het een aantal jaar geleden was. In deze blog lees je de grootste verschillen tussen laadpalen.

Paal vs box

Allereerst heb je de keuze uit een wallbox en een “standaard” laadpaal. Heb jij geen zin om een paal in je tuin te laten zetten om op te kunnen laden? Dan is een wallbox een perfect alternatief. Deze bevestig je namelijk, zoals de naam al doet vermoeden, aan de muur van je huis. Hierdoor verlies je nagenoeg geen ruimte met het plaatsen van een laadvoorziening. Een paal daarentegen is vaak wat uitgebreider. De keuze tussen een paal en wallbox maak je dus met name met het oog op ruimte. 

Online vs offline

Tegenwoordig is er van ieder soort apparaat wel een slimme variant. Dit geldt ook voor laadpalen. Het is lang niet meer een paal waar je simpel je auto aan plugt en dat deze wordt opgeladen. Met de slimme online laadpalen krijg jij een eigen dashboard waar allerlei data over jouw auto wordt verzameld. Bovendien bieden de slimme laadpalen ook de optie om, tegen betaling, andere mensen van jouw paal gebruik te laten maken. Zo kun jij de investering weer terugverdienen.

Laadpaal thuis vs zakelijke laadpaal

Tot slot is er het onderscheid tussen een laadpaal voor thuis en zakelijke laadpalen. In feite kun je best een laadpaal die gemaakt is voor zakelijk gebruik in jouw tuin zetten. Echter is dit kostentechnisch vaak niet de slimste optie. Andersom daarentegen kun je best een laadpaal die geschikt is voor thuis plaatsen op een zakelijke omgeving. In dat geval is het wel belangrijk dat je kiest voor een paal die online werkt, zodat je goed in de gaten kunt houden wie de paal allemaal gebruiken. Daarnaast kun je ook gelijk de kosten in rekening brengen, waardoor jij niet opdraait voor de laadkosten van iedere willekeurige auto.