Hoe kun je een auto starten met startkabels

Wat doet je als de accu van uw auto leeg is en je staat op het parkeerterrein van je werk en wilt naar huis? Als je startkabels hebt, kun je je auto starten door hem aan te sluiten op een werkend voertuig. In deze blogpost laten we je zien hoe je een auto start met startkabels. Het is eigenlijk heel gemakkelijk om te doen! We zullen ook enkele tips geven over hoe u deze situatie in de toekomst kunt vermijden.

Voorbereiding

Zoek eerst hulp van een collega met een vergelijkbare auto

Parkeer de werkende auto met de voorkant dicht bij de voorkant van jouw auto, maar laat de twee elkaar niet raken. Je zult de startkabels op beide accu’s aansluiten, en je wilt geen kortsluiting.

Allereerst zet je de elektronica uit en open vervolgens beide motorkappen en zoek de accu’s. Als je ze gevonden hebt, kijk dan of de polen schoon zijn. Als ze dat niet zijn, gebruik een staalborstel of iets degelijks om ze schoon te maken.

 

 

 

Aansluiten startkabels

Nu is het tijd om de startkabels aan te sluiten. Er zijn altijd 2 startkabels. De ene is rood en de andere is zwart. Dit staat voor de pluspool (rood) en de minpool (zwart) van de accu.

De rode kabel sluit je aan op de pluspool van de werkende auto en vervolgens op de pluspool van jouw lege accu. Daarna sluit de de zwarte startkabel aan op de minpool van de werkende auto en daarna op de minpool van jouw auto.

Let op: zorg dat de zwarte en rode kabels elkaar niet raken. Doen ze dat wel, dan kan er kortsluiting ontstaan en ben je nog verder van huis.

 

 

Starten de eerste auto en later de andere

Start de motor van de werkende auto en laat hem ongeveer 15 minuten draaien. Dit zal je batterij opladen. Start daarna je auto en laat hem minstens 10 minuten lopen.

Als dit gebeurt is zet je de motor van de werkende auto uit en maak je de startkabels los in omgekeerde volgorde: eerst de zwarte kabel ontkoppelen en daarna de rode kabel.

Video over het gebruik van startkabels.

 

 

 

 

Afsluiting

Vergeet niet om de collega die je heeft geholpen, te bedanken. Het is nu belangrijk dat je zeker een tijdje rondrijdt met je auto om je accu verder op te laden. Als het mogelijk is, ga dan langs je garage dan kunnen zij je accu doormeten. Ze geven je ongetwijfeld advies of het zinvol is je accu te vervangen.

Om te vermijden dat je startkabels moet gebruiken, is het belangrijk je auto-accu in goede conditie te houden. Je kunt dit altijd laten checken bij je Apk-keuring.