Hoe gebruik je een elektrische auto als thuisbatterij?

Elektrische auto’s worden steeds populairder. Dat is goed nieuws voor het milieu want elektrische auto’s stoten niets uit. Maar wist je dat je elektrische auto’s ook als energiebron kan gebruiken? In deze blogbijdrage gaan we na hoe je met een elektrische auto energie kan terugleveren aan het elektriciteitsnet. We bespreken de voordelen en geven tips wat er nu allemaal gaande is.

Laadpaal die in twee richtingen werkt

Om een elektrische auto op te laden heb je een laadpaal nodig. Hiermee zorg je dat je auto opgeladen wordt en je kilometers kan maken. Wil je echter de auto als thuisbatterij gaan gebruiken dan heb je een laadpaal nodig die in twee richtingen werkt. Zo kun je de auto opladen, maar hem ook gebruiken om energie terug te leveren aan het net.

Vehicle-to-grid technologie, V2G

Als je zo’n laadstation hebt, wordt je elektrische auto een belangrijke schakel in de energietransitie. Door je elektrische auto als thuisbatterij te gebruiken, help je het elektriciteitsnet te stabiliseren. Als er bijvoorbeeld meer vraag dan aanbod is kun je meehelpen deze schommelingen op te vangen. Alle elektrische auto’s van Audi, Seat, Skoda en Volkswagen die dit jaar worden gemaakt met het MEB platform, zijn geschikt voor V2G.

Nu al bidirectionaal laden

Op dit moment zijn een aantal autofabrikanten al bezig met het bidirectionaal laden. Voorbeelden zijn Hyundai, Renault en Volkswagen. Door deze teruglevertechniek , kun je met je elektrische auto terugleveren aan het elektriciteitsnet of zelfs terugleveren aan je eigen elektrische apparaten.

Nieuwe regels, nieuwe kansen

Op dit moment kun je energie uit zonnepanelen terugleveren voor de prijs die je ook betaald voor het gebruik van energie. Deze huidige salderingsregels zullen in 2031 verdwijnen en dan is het opslaan van energie uit zonnepanelen in een auto een prachtige kans. De teveel opgewekte energie in een tijdvak met een lage kWh-prijs kan dan opgeslagen worden in een elektrische auto en teruggeleverd worden bij een tijdvak met een hoge kWh-prijs. Je kunt instellen hoeveel stroom je in de elektrische auto wilt laten zodat je zelf nog gewoon je kilometers kunt maken voor die dag. Een fantastische mogelijkheid.

Ga je een elektrische auto kopen? Zorg dan dat je gebruikt gaat maken van de V2G technologie en koop een bidirectionele lader. Zo kun je gebruik gaan maken van deze fantastische, nieuwe mogelijkheid! In een andere blog is reeds gesproken over het nut van autowassen. Hiermee bedoelen we natuurlijk ook alle elektrische auto’s mee.┬á