Extra accessoires plaatsen op een leaseauto: mag dat?

Steeds meer particulieren overwegen om een auto te leasen. Niet alleen omdat de prijzen steeds aantrekkelijker worden, maar ook omdat de voordelen ten opzichte van het kopen van een nieuwe auto steeds zwaarder wegen. Toch zitten veel mensen ook met vragen. Is het bijvoorbeeld toegestaan om zelf extra accessoires te plaatsen op een leaseauto? Is het bijvoorbeeld mogelijk om zelf goede autospeakers in te bouwen? 

Wat verstaan we onder het aanpassen van de auto? 

Voordat we deze vraag kunnen beantwoorden is het eerst goed om helder te krijgen wat we precies verstaan onder het aanpassen van de auto. Als je dit bij de dealer laat doen, is er meestal geen enkel probleem. De wijzigingen worden dan op professionele wijze uitgevoerd en deze wijzigingen worden vervolgens ook genoteerd. Bovendien is de leasemaatschappij hier dan niet alleen op de hoogte, maar heeft deze ook akkoord gegeven. Eventuele extra opties worden dan doorberekend in het maandtarief. De meeste leasemaatschappijen bieden hier tegenwoordig al standaard de mogelijkheid toe, zodat ook een leaseauto geheel naar eigen wens kan worden samengesteld. 

Heb je de auto echter al enige tijd in je bezit en overweeg je om deze wat op te fleuren of mis je toch iets voor optimaal rijplezier en ben je van plan om zelf extra’s toe te voegen zodat deze meer naar wens is? Dan zitten hier meer haken en ogen aan verbonden. 

Het is belangrijk om te beseffen dat je ooit een contract hebt ondertekend. Hierin staan alle specificaties met betrekking tot de auto vermeld. De staat waarin de auto nu verkeert, is dan ook hetgeen waarmee je ooit akkoord bent gegaan. Als je dit op een later moment wil aanpassen, is dit eigenlijk niet mogelijk. Er zijn echter wel uitzonderingen. Deze zullen we hieronder bespreken. 

Accessoires zelf toevoegen 

Als je op een later moment ontdekt dat er toch iets ontbreekt, zou je kunnen overwegen om deze accessoires zelf toe te voegen. Hierbij kan het gaan om bijvoorbeeld autospeakers, maar ook praktische zaken zoals een trekhaak, dakdrager of andere velgen. 

Bij private lease is het de bedoeling dat de auto weer in originele staat wordt afgeleverd. Dit is een beetje te vergelijken met een huurwoning. Het is niet toegestaan om grootschalige veranderingen aan te brengen zonder toestemming van de leasemaatschappij. Zelfs niet als deze mogelijk voor meerwaarde kunnen zorgen. 

Als je er toch voor kiest om extra accessoires toe te voegen, dan mogen deze geen visuele veranderingen veroorzaken in de auto bij het inleveren. Het is tevens belangrijk dat je de accessoires dus weer zelf kunt demonteren voor het moment van inleveren. Als je dit doet en de auto daarmee weer in originele staat bij de leasemaatschappij kan terugkeren, dan wordt hier meestal geen probleem van gemaakt.

Als dit je niet lukt, dan zal de leasemaatschappij kosten in rekening brengen om de accessoire alsnog te verwijderen. Ook wanneer dit de auto in feite meer waard kan maken.