De perfecte sollicitatiebrief schrijven – 4 Tips

Het schrijven van een sollicitatiebrief kan een van de meest ontmoedigende aspecten zijn van het solliciteren naar een nieuwe baan. Een goed opgestelde sollicitatiebrief is echter essentieel om je sollicitatie een voorsprong te geven op andere kandidaten. Lees snel verder om erachter te komen hoe je de perfecte sollicitatiebrief schrijft, zodat je wordt opgemerkt door potentiële werkgevers.

1. Wees persoonlijk

Je sollicitatiebrief moet specifiek zijn afgestemd op elke baan waarop je solliciteert. Begin met het onderzoeken van het bedrijf en de functie, zodat je specifieke voorbeelden kunt geven van hoe jouw vaardigheden en ervaring aansluiten bij wat ze zoeken. Verwijs naar vacatures en onderzoek om concreet aan te tonen waarom jij de ideale kandidaat bent voor de functie.

Wees trouwens niet bang om je persoonlijkheid uit te stralen, want bedrijven en organisaties zijn vaak op zoek naar mensen die enthousiasme, leergierigheid en sociaal zijn. Je sollicitatiebrief is de ideale manier om je onderscheidende vermogen te onderstrepen en een voet tussen de deur te krijgen! 

2. Toon passie

In plaats van gewoon feiten over jezelf op te sommen, gebruik je je sollicitatiebrief als een kans om te laten zien waarom je gepassioneerd bent over deze specifieke baan en waarom deze goed bij je zou passen. Leg uit hoe deze functie aansluit bij je carrièredoelen op lange termijn, vermeld relevante buitenschoolse activiteiten of vrijwilligerswerk, en toon enthousiasme voor de bedrijfscultuur als die op de website of sociale media wordt vermeld.

3. Benadruk je prestaties

Schroom niet om op te scheppen over je prestaties! Of er nu een ervaren copywriter of automonteur gezocht wordt en jij denkt de geschikte persoon te zijn, beschrijf eventuele onderscheidingen of certificeringen waarmee je jezelf onderscheidt van andere kandidaten, benadruk successen uit eerdere functies, en schets eventuele extra bronnen zoals blogs, websites of boeken die jouw kennis op dit gebied aantonen. Zo krijgen werkgevers een beter beeld van wie je bent dan alleen een lijst met kwalificaties op papier.

4. Houd het kort en bondig

Vergeet niet dat het belangrijk is om je sollicitatiebrief beknopt en toch krachtig te houden. Werkgevers zullen niet graag meerdere pagina’s doorlezen, dus probeer niet meer dan twee alinea’s te schrijven, tenzij het absoluut noodzakelijk is (nog korter is beter). Zorg ervoor dat elke zin telt, zodat werkgevers meteen een duidelijk beeld krijgen van wie je bent – geen gewauwel! Met deze tips in gedachten kun je met een gerust hart een effectieve sollicitatiebrief schrijven, zodat werkgevers onder de indruk zijn van je vaardigheden en je oproepen voor een gesprek!